Hribii

Hribii sunt ciuperci de padure comestibile si fac parte din flora spontana. Au piciorul alb, gros, iar palaria lor neteda are diametrul cuprins intre 5 si 25 de centimetri. Coloritul piciorului este in general albicios-crem si poate avea nuante de cenusiu, maroniu sau roscat. Culorile palariei variaza de la maro deschis pana la castaniu. Lamelele de sub palarie sunt albe atunci cand hribii sunt tineri, insa mai tarziu devin verzi-galbui. Tulpina are forma unei maciuci care este acoperita cu reticulatii subtiri si albe. Ii putem gasi sub diferite denumiri, printre care se numara burete, manatarca, mitarca, copita, pitarca sau pitoanca.

Se disting prin concentratia mare de apa pe care o au. Specia de Boletus din care fac parte hribii este cea mai apreciata din punct de vedere culinar. Comparativ cu ceilalti membri ai acestei specii, hribii au dimensiunea mai mare, gustul mai placut, iar carnea lor nu se oxideaza. Porii lor sunt mici si unghiulari, au culoare alb-cenusie si capata o culoare maslinie odata cu varsta. Stratul poros, albicios, galbui sau verzui, cand este atins, nu se pigmenteaza.

Hribii au un gust intens, dulceag si distinct. Mirosul lor este asemanator cu cel al fructelor. Au o textura carnoasa, tare, consistenta si compacta. Pentru o idee de preparare, vezi aici!

Acest tip de ciuperci poate fi cules exclusiv manual. Cresc in special in padurile montane si premontane. Hribul poate fi gasit pe toata perioada verii si chiar toamna. Cel mai des este intalnit in padurile de conifere, sub molizi si, in general, inainte de primul inghet.

Hribii sunt considerati ciuperci de calitate superioara ca aroma si ca textura. Pot fi consumati proaspeti sau uscati. In stare proaspata, ii gasim in feluri de mancare impreuna cu tagliatelle, risotto sau supe. Sunt foarte populari in bucataria vieneza si provensala.

Hribii sunt plini de minerale si vitamine, iar din componenta lor lipsesc zaharul si lipidele. Elementele nutritive pe care le au sunt usor asimilate de organism. Cantitatea de potasiu de care dispun contribuie la mentinerea unei presiuni sanguine scazute si inhiba tumorile.

Prin deshidratare, hribii pot fi conservati timp indelungat, iar gustul lor devine mult mai intens deoarece se pierde contintul initial de apa.